+45 30 60 09 88 Benny@benny-Dall.dk

Benny Dall, der kandiderer til posten som spidskandidat for Enhedslisten til det kommende EU parlamentsvalg, forklarer her, hvorfor han mener, at Enhedslisten og andre EU modstandere bør væbne sig med tålmodighed i spørgsmålet om en snarlig DAXIT afstemning:

Siden Storbritanniens BREXIT afstemning har flere grupper af danske EU modstandere slået til lyd for en DAXIT afstemning på linje med den, briterne gennemførte. Jeg tror ikke, det er klogt.

Vi bør lære af vores erfaringer i stedet for hovedløst et gøre vores inderste drømme til en aktuel politisk dagsorden. Erfaringerne fra BREXIT ligner meget forløbet efter det danske nej til Maastricht traktaten i 92. I begge tilfælde vandt nejsiden afstemningen, men fik ikke afgørende indflydelse på det politiske forløb, der fulgte efter. Efter det danske nej i 92, der som bekendt var den første afvisning af et traktatudkast nogensinde, så vi alle frem til en genforhandling af traktaten, men endte med at få en isoleret dansk løsning bestående af de danske forbehold. Resten af landene fortsatte uden ændringer af de harmoniseringsprocesser, som jo var hovedårsagen til danskernes nej.
Det samme er sket efter BREXIT. Storbritannien forlader EU. Men ud over at tage sig betalt af briterne for deres illoyalitet, fortsætter EU uændret.

Vi bør have lært, at såfremt en afstemning om vores medlemskab af EU skal tjene sit formål, nemlig at ændre betingelserne for de europæiske landes samarbejde, ja så skal vi stå med mere håndfaste ideer om alternativet. Og disse ideer skal have betydelig politisk og folkelig opbakning for at blive en realitet.

Desuden bør vi på venstrefløjen være opmærksomme på, at fremmedhad og nationalisme spiller en stadig stigende rolle i den europæiske debat. Det gjaldt helt tydeligt i BREXIT bevægelsen i langt højere grad end i den danske afstemning i 92. Vi skal ikke gå den nationalistiske vej. I stedet handler det om at styrke den røde EU modstand. Jeg kommer aldrig til at støtte en afstemning, der har nationalistiske undertoner eller kan ende med at begrænse mulighederne for et udvidet demokratisk forankret samarbejde i Europa.